Szövegek, képek személyes elmélkedéshez

"… elmentek egy elhagyatott helyre, hogy magukban legyenek " Mk 6, 30-32 (2016. Nagyböjt)

Abban az időben az apostolok visszatértek Jézushoz, és beszámoltak mindarról, amit tettek és tanítottak. Ő így szólt hozzájuk: "Gyertek ti is, (menjünk) a pusztaságba egy magányos helyre, hogy pihenjetek egy kicsit!" Mert olyan nagy jövés-menés volt körülöttük, hogy még evésre sem maradt idejük. Bárkába szálltak tehát, és elmentek egy elhagyatott helyre, hogy magukban legyenek. ( Mk 6, 30-32)

A nagyböjti időszak lehetőséget ad arra, hogy visszatérjek Jézushoz és elbeszéljem neki mindazt, ami történt velem. A nagy dolgokat és az egészen egyszerű, hétköznapi dolgokat is.

Talán érdemes azzal kezdeni, hogy hogyan is vagyok én éppen most. Mi foglalkoztat a leginkább? Milyen kérdésekre keresem a választ? Ha mindezeket sikerült megfogalmaznom, szavakba öltenem, akkor már nagy lépést tettem ahhoz, hogy el tudjam fogadni Jézus meghívását egy vele való hosszabb együttlétre.

Ehhez olykor meg kell teremtenem a külső körülményeket is. Jézus elhívja a tanítványokat a pusztaságba, magányos helyre, hogy felüdülhessenek a vele való kizárólagos kapcsolatban. Fontos baráti találkozásainkat szeretjük a hétköznapi környezetünkből kilépve létrehozni, egy kávézóban, séta közben, közös múzeumlátogatás után, vagy akkor, amikor egyedül vagyunk otthon. Erre a kizárólagosságra törekszem akkor is, amikor időt szánok arra, hogy csak Jézussal legyek, amikor elfogadom a hívását a közös együttlétre.

A találkozásnak fenntartott időt meg kell teremtenem. Érdemes elgondolkoznom, hogy mi tesz nekem jót? Mi az, ami elcsendesít? Egy séta, ülni egyedül egy csésze kávéval vagy teával, megnyugtató zenét hallgatni, gyertyát gyújtani, csendes templomban elidőzni? Hívjam meg hozzá Jézust is!

Beszélgessek Jézussal. Milyen sikereim, nehézségeim vannak? Hogyan tudok helytállni a kötelességeimben? Miképpen valósult meg az Ő tanítványaként jelen lennem környezetemben? Mi módon alakultak kapcsolataim? Hol érzek kuszaságot az életemben? Hallgassam meg, hogy Jézus mit mond nekem.

Kérdez-e valamit? Adjak időt arra, hogy szívemben meghallhassam szavait.
Mire hív meg?