Szövegek, képek személyes elmélkedéshez

Janet Erskine Stuart RSCJ - Adventi készülődés (2014. Advent)

Milyen lélekkel készülhetünk adventben az Úr eljövetelére?
Először is éber lélekkel, aztán várakozóan, készségesen /igyekvően, csönddel és türelemmel. Mit jelentenek ezek?

Éberség: Annyi, mint felegyenesedett, felébredt (azaz nem alszik), vigyázó, őrködő. Aki éber, olyan, mint aki magaslaton áll, hogy lásson, és ezért lélekben figyelmes, lelkes, nem eltompult: éber a kegyelem halk szavaira és gyengéd érintéseire.

Várakozás: Senki sem nevezheti komoly előkészületnek azt, ha nem vár változást, ha nem várja, hogy történjen valami. Ha a munkánk sehová sem vezet, könnyen rutinná válhat. "Cunctisdiebusnuncmilito, etc." Mindegyik napomban, amikor a "most"-ban harcolok, azt várom, hogy megváltozzam.

Készséges lélek: Az eljövendő dolgok iránti éberségünk nem ment fel minket a jelen erőfeszítések alól, és azt sem engedhetjük meg magunknak, hogy elbizonytalanodjunk, ugyanakkor arra ösztönöz, hogy mindent egyre mélyebben éljünk meg, és hogy megtegyük a szükséges erőfeszítéseket. "Dolgozz, amíg nappal van, mert eljön az éj, amikor senki sem tehet már semmit."

Csönd: Jól előkészülni nem lehet zajban. Bármely ünnepélyen, vagy nyilvános eseményen megfigyelhetjük az elégtelen tervezés és a szegényes előkészületek jeleit, ha látjuk, hogy az emberek ide-oda rohangálnak, intézkednek, aztán az utolsó pillanatban mégis megváltoztatják elképzeléseiket. Az előkészület igazi célja, hogy elkerüljük ezeket a véletlenszerű kísérleteket.

Türelem: Az előkészületet a türelmetlenségünkkel és a nyugalom hiányával rontjuk el. "Ha az, amire várunk, a látomásunk, késlekedik, várjunk rá mégis, mert bizonyosan eljön és nem fog elmaradni." Néhány dolog ugyanolyan nyugtalanságot okoz és haszontalan, mint a türelmetlen várakozás, különösen akkor, ha aztán kapkodó készülődés követi. Az egyik legkeményebb és legjózanabb lecke, hogy megtanuljunk türelemmel és nyugalommal várakozni.

Ha az advent hozzáteszi készülődésünkhöz bármelyiket is ezek közül az értékek közül, akkor jól töltöttük el ezt az időt.