Szent Szív lelkiség szerinti élet


Nagyon nehéz erre pár mondattal válaszolni, mivel nagyon sok mindent magában rejt ez a lelkiség.
Isten szeretetének jelképe Jézus Szíve, olyan szeretet ez, ami mindenki felé árad, minden embert meg akar szólítani. Szívtől szívig akar érni. Sőt nemcsak akar, hanem az emberben él az Isten. Kapcsolatra hív, igaz, őszinte kapcsolatra. Jézus Szívének szeretete egy olyan kapcsolatra hív meg bennünket, amelyben egész valónkat fel tudjuk vállalni. Ebben a kapcsolatban helye van teljes személyiségünknek, annak minden jó és rossz oldalával együtt. Helyet kap benne teljes élettörténetünk is, jó és rossz döntéseivel együtt.
A Szent Szív lelkisége belső útra hív bennünket, a kiengesztelődés útjára magunkkal és Istenünkkel. Kiengesztelődés akkor jöhet létre, ha alázattal szembe tudunk nézni saját valóságunkkal, minden ítélkezés nélkül elvállaljuk azt, amik vagyunk, úgy ahogyan vagyunk, bűneinkkel, belső árnyékainkkal együtt. Ezzel az elfogadással nyitjuk meg magunkat a szerető Isten gyógyításának s ezzel helyreáll a kapcsolatunk Istennel és önmagunkkal is.
Jézus Szívének titkát megismerni azt is jelenti, hogy minél jobban elmélyülünk Jézus személyének szemlélésében. Felfedezzük életének különböző szakaszaiban Szívének érzéseit és szándékait.
Jézus Szívének lelkisége még azt is jelenti, hogy tanuljuk az ő Szívén át látni és érzékelni a valóságot.

Csókási Anna rscj.