Táncima experimentum a horvátországi MAGIS-on
Timi rscj beszámolója

Még a magyarországi Magison felkértek bennünket, hogy a 2022-es Magison ismét tartsunk táncima experimentumot, ezúttal Horvátországban. Igent mondtunk a meghívásra. Így július utolsó hetében Eszéken egy 5 napos experimentumot tartottunk: Balkovics Ilona ascj és én, Milánkovics Tímea rscj. Ezt követően pedig részt vettünk Splitben a 3 napos fesztiválon, mely Szent Ignác ünnepével ért véget.

Az előkészület nagyobb szervezést és rugalmasságot igényelt, mint tavaly, amikor mi állítottuk össze a programot. Idén másik két experimentummal voltunk egy helyszínen, és a délutáni programokon együtt vettünk részt. Az eszéki jezsuita közösség vendégszeretetét élveztük. A táncima alkalmakra, a játékokra és az imára átjártunk a jezsuiták fenntartásában levő iskolába. Külön tanteremben tartottuk a táncimát, egy másikban pedig az önismereti, elmélyítő játékokat gyakoroltuk. Az iskola kis kápolnájában pedig a hagyományos szöveges imamódokkal kerültünk az Isten jelenlétébe. Minden nap többször volt megosztás is.

Az experimentumon nyolcan voltunk. A résztvevők magyar, horvát, boszniai, libanoni, lengyel és német származásúak voltak. És egy horvát jezsuita atya is velünk táncolt.

A napot reggeli tornával kezdtük, majd a reggeli után mentünk át az experimentum helyszínére. Itt imával folytattuk a napot, és felváltva jöttek az önismereti játékok és a táncima. A játékok és a táncok követték a Magis könyvben felkínált napi témákat: bűnösségünk, Isten irgalma, nehézségeink, bizalom, döntés, testvériség, küldetés…

Ebédre visszatértünk a szállásra, a jezsuita közösséghez. Délutánonként a másik két experimentum résztvevőivel töltöttük együtt az időt. Volt eszéki városnézés, kenuzás, a környék felderítése, állatkert, cukrászda, helyi érdekességek megcsodálása, a vukovári csata helyszíneinek meglátogatása. Este misével, a Magis körrel, és megosztással fejeztük be a napot.

Az experimentum utolsó napján egy 6 órás utazással átmentünk Splitbe a fesztivál helyszínére. A csoportunk összetartott, így többnyire együtt töltöttük az időt. De volt lehetőség megismerkedni a további több száz résztvevővel is. Első este egy éjszakai szentségimádáson vettünk részt.

Splitben, a fesztivál egyik délelőttjén – választható programként – szintén tartottunk táncimát. Sok érdeklődő, lelkes ember jött, alig fértünk el a kápolnában, és nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk.

Napközben volt több városnézési lehetőség is, hosszabb, rövidebb, vagy kerékpáros. A második este pedig egy vidám táncmulatságba torkollott. Vasárnap a Szent Ignác ünnep keretében egy ünnepélyes misével ért véget a fesztivál.

Örömmel és élményekkel gazdagon tértünk haza.

Milánkovics Tímea rscj